top of page

TR

 

“13 Karede Annemi Öldürdüm” birçok LGBTİ+ gibi kendisini kabul ve inşa etme süreçlerinden geçmek zorunda kalan non-binary/transfem Kiki ggNash’in yeniden doğumunun hikayesini anlatıyor, daha doğrusu kendini doğurmasının hikayesini… Bu hikayede hem doğuran, hem doğan hem de göbek kordonunu kesen ebe rollerini üstlenen ve bu acılı, sancılı, şiddetli sürecin fazlarını kâğıt üzerine karakalemleriyle dışavuran sanatçı, herkesi biyolojik annesiyle arasındaki toksik ilişkiyi dönüştürmesine vesile olan bu doğuma ortak olmaya çağırıyor: “Bu bir doğum anı, Kiki olmak için 24 yıl beklemiş olan benim doğduğum an. Koşun gelin, hepiniz davetlisiniz.”

Siyah beyazın kaskatılığından bağırarak seslerini duyurmaya çalışan figürlere verilen isim, anneye bir veda niteliğinde: “Cinsel kimliğimden dolayı ötelenmenin verdiği yaratık hissiyatını korkunç, çirkin figürler çizerek aktarıyorum. Korkuyorum ve korkutuyorum. İlk ilişkilendiğim kişiyi, onun bana hissettirdiği korkuyu ve sevgisizliği resimlerimde figürlere bir cevap olarak aktarıyorum ve travmalarımda rol alan en büyük figürü, annemi, yok ediyorum.”

“Muhafazakâr, heteroseksüel toplumda transseksüel bir kimlik ne kadar var olabilir? Topluma kimler dahil? Annem de mi?” sorularıyla yola çıkan sanatçının, yakın plandan gösterilen gözlerin yaşlarını, dişlerin arasından çıkan tükürükleri yüzümüzde hissettirdiği resimleri belki de sadece Kiki’nin değil, var olma mücadelesini bilmediğimiz nice LGBTİ+’nın da göze göz dişe diş meydan okuması: “Ben Kiki ggNash! Doğumumda kimse yardım etmedi fakat ölümümden hepiniz sorumlusunuz! Kimseye güvenemeyişimden, sevgisizliğimden siz sorumlusunuz! Kendini bile bilmeyen bir çocuğun gözyaşlarından, onun bozuk olduğunu hissettiren siz sorumlusunuz! Bağırıyorum çünkü duyacaksınız! Fazlayım, çok fazlayım, sığamıyorum hiçbir yere, sığmayacağım. Yaşayacağım ve ben yaşadıkça siz çıldıracaksınız!”

ENG

 

“I Killed My Mother in 13 Frames” tells the story of the rebirth—or rather, the self-birthing—of non-binary/transfeminine artist Kiki ggNash, who, like many LGBTI+ individuals, has had to navigate processes of self-acceptance and self-construction. In this story, the artist takes on the roles of both the one giving birth, the one being born, and the midwife cutting the umbilical cord. Through expressive pencil sketches on paper, they externalize the painful, laborious, and violent phases of this process, inviting everyone to witness the transformative birth that allowed them to reshape their toxic relationship with their biological mother:

"This is a moment of birth—the moment I, who waited 24 years to become Kiki, was born. Come quickly, you’re all invited."

The figures struggling to make their voices heard from within the starkness of black and white bear a title that serves as a farewell to the mother:

"I channel the feeling of being a creature—born from the ostracization I faced due to my gender identity—through drawing monstrous, grotesque figures. I fear and I frighten. I reflect the fear and lovelessness my first relationship, my mother, made me feel through the figures in my drawings. In doing so, I destroy the greatest figure in my traumas—my mother."

The artist embarks on this journey with questions like, “How much space can a transgender identity claim in a conservative, heterosexual society? Who gets to belong in this society? Does my mother?” The close-up depictions of tears pooling in eyes and saliva dripping between gritted teeth confront us viscerally. These works are not only a defiant eye-for-an-eye, tooth-for-a-tooth challenge from Kiki but also from countless LGBTQIA+ individuals whose stories and struggles for existence remain untold:

"I am Kiki ggNash! No one helped me when I was born, but you are all responsible for my death! You are responsible for my distrust, for my lovelessness! You are responsible for the tears of a child who didn’t even know herself, for making her feel broken! I am screaming because you will hear me! I am too much, far too much—I don’t fit anywhere, and I won’t fit. I will live, and as long as I live, you will go mad!"

bottom of page